Krytyk kulinarny o jakości szpitalnych posiłków
- Gdy usłyszałem, że Rzecznik zajął się sprawą szpitalnego jedzenia, to postanowiłem włączyć się w te działania. To jest wielki temat. O chorych po prostu dbać trzeba – mówi Maciej Nowak krytyk kulinarny i teatralny, juror jednego z popularnych programów telewizyjnych o gotowaniu.
W rozmowie z Anną Grzelak z Biura RPO opowiada o swoich własnych doświadczeniach ze szpitalnym jedzeniem. Zauważa, że są instytucje, w których udało się wypracować rozwiązania gwarantujące odpowiednią jakość żywienia.
- Bardzo ważne jest uruchomienie takiego myślenia rozwojowego, bo na pewno już udało się to zrobić w szkołach, czy przedszkolach, co prawda nie wszędzie, ale widać, że zmierza to pewnym kierunku – zauważył Maciej Nowak.
- W przypadku szpitali niezbędne jest zapewnienie minimum komfortu i bezpieczeństwa ludziom – dodał krytyk.