Uprzejmie informujemy, że w związku z pracami technicznymi 24 listopada w godzinach 14:45 - 17:45 nie będzie dostępny serwis Sprawy generalne Rzecznika Praw Obywatelskich. Przepraszamy za utrudnienia.

Sprawy generalne Rzecznika Praw Obywatelskich



Wystąpienie do Ministra Zdrowia w sprawie poprawy jakości żywienia w szpitalach z dnia 2016-08-24.

Adresat:
Minister Zdrowia
Sygnatura:
V.7010.68.2016
Data sprawy:
2016-08-24
Rodzaj sprawy:
wystąpienie o charakterze generalnym (WG)
Nazwa zepołu:
Zespół Prawa Administracyjnego i Gospodarczego
Wynik sprawy:
Opis sprawy:

Wystąpienie do Ministra Zdrowia w sprawie poprawy jakości żywienia w szpitalach.

Do Biura Rzecznika Praw Obywatelskich napływają skargi pacjentów na niską jakość wyżywienia w podmiotach leczniczych zapewniających stacjonarne i całodobowe świadczenia zdrowotne. Główne zastrzeżenia podopiecznych szpitali dotyczą m.in. wielkości porcji, braku urozmaicenia posiłków oraz ich małej częstotliwości, a także wychłodzenia dań. Ponadto niektóre placówki zapewniają pacjentom wyłącznie sztućce plastikowe, które utrudniają spożycie posiłku chorym i niepełnosprawnym. Powyższe zaniedbania są szczególnie odczuwane przez pacjentów, którzy w zakresie poprawy wyżywienia nie mogą liczyć na wsparcie bliskich. Żywienie pacjentów jest integralną częścią procesu leczniczego. Odpowiednia dieta stanowi element prawidłowo prowadzonego leczenia i rekonwalescencji oraz ma bezpośredni wpływ na prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań oraz okres pobytu w szpitalu w razie wystąpienia zatruć pokarmowych, niedożywienia czy zakażeń wewnątrzszpitalnych. Organizacja żywienia pacjentów powinna być zatem nadzorowana przez kierowników szpitali oraz lekarzy odpowiedzialnych za proces leczenia pacjenta. Niestety żywienie pacjentów stanowi potencjalne źródło oszczędności w poszukiwaniu zwiększenia kwoty na bezpośrednie działania medyczne. Z przyczyn ekonomicznych szpitale ograniczają wysokość stawek żywieniowych dla pacjentów oraz zatrudnienie dietetyków. Racjonalizacja kosztów wyżywienia pacjentów nie może jednak oznaczać poszukiwania oszczędności bez zapewnienia bezpiecznych dla zdrowia pacjentów parametrów jakościowych tych usług. Nieprawidłowości dotyczące żywienia pacjentów w szpitalach wynikają również z braku w obecnie obowiązującej ustawie z 15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej normy prawnej, z której wynikałby obowiązek szpitali do zapewnienia pacjentom posiłków odpowiedniej jakości i dostosowanych do stanu zdrowia. Wspomniana luka prawna dotyczy jedynie szpitali, gdyż stosowne regulacje poczyniono odnośnie zakładów opiekuńczo-leczniczych i pielęgnacyjno-opiekuńczych. Rzecznik zwrócił się do Ministra Zdrowia z prośbą o zajęcie stanowiska w niniejszej sprawie i przekazanie informacji na temat podjętych działań.

 
Wystąpienie dołączone do tego dokumentu: